• Meer dan 20 procent van de Chinese jongeren tussen de 16 en 24 jaar kon in het tweede kwartaal van dit jaar geen baan vinden, zo blijkt uit officiële cijfers.
  • De jeugdwerkloosheid heeft daarmee een recordhoogte bereikt.
  • Hoewel de oppermachtige Chinese president Xi Jinping zich geen zorgen hoeft te maken over kiezers, kunnen werkloze jongeren hem toch hoofdpijn bezorgen.
  • Lees ook: Chinese economie groeit ruim 6% in het tweede kwartaal: dat is toch een tegenvaller

De jeugdwerkloosheid in China heeft een recordhoogte bereikt: 21,3 procent van de Chinezen van tusssen de 16 en 24 jaar kon in het tweede kwartaal van dit jaar geen baan vinden, zo blijkt uit officiële cijfers.

Daarmee staat de Chinese economie voor wellicht zijn grootste uitdaging in decennia.

Hoewel er nog wel groei is, was de toename van het bruto binnenlands product (bbp, de omvang van de economie) van 6,3 procent ver onder de verwachting van economen, blijkt uit een peiling van Reuters.   

En dan is er de Chinese arbeidsmarkt. Deze is vergelijkbaar met de Verenigde Staten tijdens het dieptepunt van de kredietcrisis. Zo’n 18 procent van de Amerikaanse jongeren was werkloos in 2010. In China is dat momenteel dus nog iets meer; dat geeft wel aan hoe groot het probleem is.

Hoewel de situatie zal verbeteren als de economie weer opleeft, is daarmee niet alles opgelost. Volgens David Dollar van de Amerikaanse denktank Brookings Institute zijn veel Chinese afgestudeerden simpelweg niet geschikt voor de arbeidsmarkt. "Veel jonge mensen in China gaan naar de universiteit en er zijn niet genoeg banen voor hen", zegt hij tegen Insider. 

Dollar zegt dat de Chinese economie nog steeds te afhankelijk is van export en investeringen, sectoren waar in de regel niet veel werk is voor academici. "Als China zich wat betreft de vraagkant meer zou richten op consumptie, dan zou dat helpen, omdat er dan meer werk zou zijn in sectoren als media, entertainment, onderwijs, gezondheid, finance en telecom."

Werkloze jongeren kunnen Xi Jinping hoofdpijn bezorgen

In democratieën is jeugdwerkloosheid doorgaans een nachtmerrie voor de zittende partij, omdat dit kan leiden tot de nodige electorale instabiliteit.

Uiteraard hoeft de oppermachtige Chinese president Xi Jinping zich geen zorgen te maken over kiezers, maar toch zullen de economische problemen voor Chinese jongeren hem de nodige hoofdpijn bezorgen. 

Deels als gevolg van de voormalige eenkindpolitiek, stevent de op een na grootste economie ter wereld namelijk af op een demografische crisis vanwege de snel vergrijzende bevolking. Als Xi de nieuwe generatie niet aan werk kan helpen, zal zijn taak om de worstelende economie nieuw leven in te blazen veel moeilijker worden.

Meer over China? Lees ook deze stukken eens: